ACROSS–DataScience

Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave

Centar ACROSS-DataScience djeluje kao središte suradnje akademske zajednice s poslovnim i javnim sektorom u istraživanju i razvoju novih metodologija i naprednih inženjerskih pristupa za znanost o podatcima i kooperativne sustave.


Poziv na predavanje: Sastavljanje...

Istraživačka jedinica za znanost o podatcima Centra izvrsnosti za znanost o podatcima i napredne kooperativne sustave, u okviru projekta "DATACROSS – Napredne metode i tehnologije u znanosti o podatcima i kooperativnim sustavima", organizira predavanje istraživačkog seminara

Sastavljanje genoma: od NP teškog problema do AI

koje će održati prof. dr. sc. Mile Šikić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Predavanje će se održati u ponedjeljak 13. 5. 2019. u 17:00 sati u Sivoj vijećnici na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Više o predavaču i predavanju možete pročitati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Biografija: Mile Šikić je redoviti profesor na Sveučilištu u Zagrebu, Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER). Trenutno koristi slobodnu studijsku godinu koju provodi na Genome institute of Singapore, A*STAR gdje je gostujući voditelj grupe. Diplomirao je i magistrirao na FER-u gdje je 2008. doktorirao u polju računarstva. 

U početku svoje karijere radio je 7 godina na poslovima konzultanta i vodio različite projekte s industrijom u Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj u području mobilnih i računalnih mreža te informacijskih sustava. 2004. odlučio je promijeniti karijeru i počeo svoj rad u području bioinformatike i kompleksnih mreža. 2011. i 2012. je bio na usavršavanju na Bioinformatics institute, A*STAR, Singapore čiji je vanjski član od 2013. Objavio je preko 20 znanstvenih radova u prestižnim međunarodnim časopisima iz područja računarstva, genetike i fizike. Trenutno područje interesa mu je primjena algoritama i struktura podataka te umjetne inteligencije u analizi DNA i RNA sekvenciranih podataka. Sudjelovao je kao predavač na predmetima Algoritmi i strukture podataka i Signali i sustavi, a u suradnji s kolegama pokrenuo je i predavao predmete Bioinformatika, Statistička analiza podataka i Kreativni laboratorij. Kreativni laboratorij je interdisciplinarni kolegij pokrenut zajedno kolegama s Muzičke i Likovne akademije, Studija dizajna i Ekonomskog fakulteta. 

Sadržaj: U predavanju će biti dan pregled do sada korištenih računalnih metoda za sastavljanje genoma, rezultata grupe prof. Šikića u tome području, te mogućih budućih smjerova istraživanja. 

Pregled započinje službenim završetkom sastavljanja ljudskog genoma 2003. godine. Iako je prošlo više od 15 godina od tada još uvijek ne znamo kako cijeli genom izgleda, jer nedostaju određeni dijelovi. Razvoj novih tehnologija i sekvenciranja i računalnih metoda nam omogućava da uskoro riješimo te preostale dijelove i da neke buduće genome brže i preciznije sastavljamo. Poseban osvrt bit će na istraživanje vezano za sastavljanje genome koje se provodi na Genome Institute of Singapore u kojem prof. Šikić aktivno sudjeluje. 

Popis obavijesti