Istraživački fokus

 

Istraživačka jedinica za znanost o podatcima (IJ DataScience) okuplja 49 znanstvenika koji se bave znanošću o podatcima čiji je cilj izlučivanje znanja iz podataka uključujući i tzv. “velike podatke” (engl. big data). Taj cilj iziskuje uporabu postupaka temeljenih na nizu različitih teorijskih disciplina, kao što je matematika, statistika, teorija informacija, obrada signala, vjerojatnosni modeli, strojno učenje, dubinska analiza podataka, baze podataka, obrada prirodnog jezika, raspoznavanje uzoraka, vizualizacija, prediktivna analitika, skladišta podataka, sažimanje podataka i računarstvo visokih performansi.

Kako bismo uspješno odgovorili na ove izazove, razradili smo konkretan istraživački plan koji ima uporište u četiri stupa - četiri strateška istraživačka područja koja obuhvaćaju sva gore navedena područja:

  • Istraživačko područje 1: Multimodalna obrada podataka i upravljanje  informacijama
  • Istraživačko područje 2: Strojno učenje i dubinska analiza podataka
  • Istraživačko područje 3: Heterogeno računarstvo i napredne usluge u oblaku
  • Istraživačko područje 4: Višedisciplinarne podatkovno intenzivne primjene

Primjene znanosti o podatcima su brojne uključujući čestičnu i astročestičnu fiziku, biološke znanosti i zdravstvenu skrb, poslovnu analitiku i financije, kompleksne mreže i društvo te analitiku prometnih podataka.

 

Popis članova Istraživačke jedinice za znanost o podatcima dostupan je ovdje. Popis organizacija članica dostupan je ovdje.