O Centru

 

Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave (ZCI ACROSS-DataScience) prvi je nacionalni centar izvrsnosti u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj, inauguriran 6. studenog 2015. godine. Centar okuplja trinaest istaknutih organizacija među kojima su jedanaest visokoškolskih institucija iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Dubrovnika, Institut Ruđer Bošković i tvrtka Ericsson Nikola Tesla.

Misija Centra jest unaprijediti hrvatsku znanost i ojačati njezino uključivanje u Europski istraživački prostor, odnosno potaknuti sudjelovanje u istraživačkim programima EU i drugim međunarodnim programima. Centar djeluje kao središte suradnje akademske zajednice s poslovnim i javnim sektorom u području ekspertiza istraživačkog tima Centra, s ciljem snažnog doprinosa poboljšanju kvalitete života i poticanja ekonomskog rasta u Republici Hrvatskoj.

Vizija Centra jest biti predvodnikom u istraživanju i razvoju novih metodologija i naprednih inženjerskih pristupa za znanost o podatcima i kooperativne sustave.

 

Centar se sastoji od dviju istraživačkih jedinica:

 

Istraživačke jedinice za znanost o podatcima (IJ DataScience)

 

                                               i

 

Istraživačke jedinice za napredne kooperativne sustave (IJ ACROSS)